Small Basic

Small Basic, Microsoft tarafından geliştirilmiş, ücretsiz bir programdır. Programlamaya yeni başlayanlar için basit,anlaşılır ve eğlenceli bir programlama dilidir. Programlama dili öğrenmeye başlangıç için ideal bir dil olmakla diğer programlama dillerinin alt yapısına uygun ve onları öğrenmek için altyapı oluşturabilecek niteliktedir.

small

https://smallbasic-publicwebsite.azurewebsites.net/sitesi üzerinden program Download butonu ile indirilebilir veya Start butonu ile online olarak kodlamayapılabilir.

Small Basic Kullanımı

Ekran Alıntısı.PNG

Uygulama-1

(İki kardeşin yaş farkını bulan program)

yasfarki

TextWindow.ForegroundColor=”red” —— >Yazının rengini belirlemek için kullandığımız kod bloğu’dur.

TextWindow.WriteLine(“Büyük kardeşin yaşını giriniz :”) —— > Programda gözükmesini istediğimiz ifadeleri yazmak için kullanılan kod bloğu’dur. Parantez içerisinde istenilen ifade yazılır.

x= TextWindow.ReadNumber() —— > Programın dos ekranında girilen sayı girişini okumak için kullanılır. Read() kodunu kullanırsak metin girişlerini okuyabiliriz. ReadNumber() yazılırsa metin girişine izin verilmez. “x”  giriş yapılan değerin hafıza da tutulması için kullanılan bir değişkendir. Türkçe karakter kullanmamak şartıyla farklı isimlendirmeler yapılabilir. sayi1, yas1, not gibi..

TextWindow.WriteLine(“İki kardeşin yaş farkı =”+ (x-y)) —— > + ekrana yazdırılacak ifade ile hesaplama işleminin bir arada kullanabilmek için kullanılan karakterdir. + ifadesi olmadan yazılan kodlarda hesaplama işlemini, metin olarak okumaya çalıştığı için program hata verecektir.

Uygulama-2

(İki sayının ortalamasını bulan program)

ortalama

ort=(x+y)/2 —— > Hesaplama işleminde parantez önceliği unutulmamalıdır. Hesaplamanın sonucu ort isimli değişkene atanmış olup, bir sonraki satırda yine + karakteri ile ekrana yazdırmak istediğimiz ifadenin yanında hesaplama yaparak sonucu atadığımız değişken yazılmıştır.

IF-ELSE Kavramı

Uygulama-3 

(Girilen yaş değeri 18’den büyük ve eşit ise ehliyet alabileceğini, küçükse yaşının tutmadığını gösteren program)

ehliyetTürkçe’de eğer anlamına gelen if yapısı koşula bağlı olayları programlamak için kullanılır. Bu örnekte yaşın 17’den büyük olması şartı vardır. Bu sebeple If yas>17 ifadesi kullanılmıştır. İstenirse If yas>=18 de yazılabilirdi. If daima then ifadesi ile birlikte kullanılır. Bu sebeple koşuldan hemen sonra then yazılmalıdır. Else ifadesi ise If şartı sağlanmadığı durumlarda ne yapılması gerektiğini ifade eder.

Uygulama-4 

(Matematik sınav notlarının ortalaması 50’ye eşit ve 50’den büyükse geçti 50’nin altında ise kaldığını gösteren program)

gecti-kaldı

Uygulama 2 ile uygulama 3’ün birleşmiş hali olarak düşünülebilir. Bir hesaplama ve bu işleme göre bir koşul durumu söz konusudur.

Uygulama-5

(Girilen yaş değeri 18’den küçük ve eşit ise sinema biletinde %20 indirim yapılacağını, büyükse biletin 20 ₺ olduğunu gösteren program)

bilet

Hesaplama işlemi uzun olmaması için tersten yapılmıştır.%20 hesaplanıp ana paradan çıkartılmaması için, %80 hesaplanarak ekrana yazılmıştır. Farklı şekillerde yapılabilir.

Uygulama-6

(Girilen sayının negatif -pozitif veya sıfır olduğunu gösteren program)

poz-neg

Bu programda kullanıcının girdiği sayının negatif, pozitif veya sıfır olduğunu göstermesi için kullanıcıdan sayı girilmesi isteniyor. Sayıya göre işlem yapılacağı için 3 koşul söz konusudur. Sayının 0’dan büyük olması -küçük olması veya sıfıra eşit olmasıdır. Bu sebeple ilk olarak IF sayi>0 then koşulunu yazıyoruz. Ardında bu şarta uymadığında ekrana yazmasını istediğimiz ikinci koşulu belirtiyoruz. Son olarak iki şartta sağlanmadığında ekrana yazılacak olan durumu else(bunlardan hiçbiri değilse) şartı ile sağlıyoruz. Burada Else yerine ElseIf sayi=0 koşulu da yazılabilirdi.