İleri Excel



Formüller

Excel’de işimizi kolaylaştıracak bir çok formül bulunmaktadır.Bunlar; Excel’de Formüller menüsünde Finansal, Mantıksal, Matematik ve Trigonometri gibi alanlarına göre ayrılmaktadırlar.
En sık kullanılan formüller :

Topla Formülü:

topla

Aralarına “;” koyarak istediğimiz kadar hücrenin toplanmasını sağlayabiliriz. Diğer bir yöntem ise başlangıç ve bitiş hücreleri arasına “:” işaretini koymaktır.

topla2

NOT: Çıkarma ve Bölme işlemleri sadece iki hücre arasında yapıldığı için hazır formül bulunmamaktadır.İlgili hücreye =B2-B1 veya =B2/B1 şeklinde yazılarak sonuç elde edilir.

Çarpım Formülü:

carp.JPG

Aralarına “;” koyarak istediğimiz kadar hücrenin toplanmasını sağlayabiliriz. Diğer bir yöntem ise başlangıç ve bitiş hücreleri arasına “:” işaretini koymaktır.

carp2.JPG

Ortalama Formülü: 

İki yada daha fazla sayının ortalamasını almak istersek kullanacağımız formül ORTALAMA olacaktır. Aşağıdaki örnekte görüldüğü gibi iki şekilde kullanabiliriz.

ortalama.JPG

Yuvarlama Formülü:

Yuvarla formülü hücredeki sayıyı aşağı veya yukarı yuvarlatmamıza imkan sağlar.

yuvarla

Formülümüzü ilgili hücreye bu şekilde yazdığımızda sayımızın virgülden sonraki kısmı 0,50 den büyük olduğu için yukarı yuvarlayacak ve 23 sonucunu verecektir.

Eğer Formülü:

Eğer formülü bir duruma göre yargı belirtmemiz gereken durumlarda kullanılır. En çok verilen örnek öğrenci not durumudur. Ortalama 50 den büyükse “GEÇTİ” değilse “KALDI” gibi.. Bu formülü kullanmak için Formüller Menüsü altında Mantıksal Sekmesinden EĞER seçiyoruz.

eger

Açılan formül kutusuna ilgili değerleri girerek işlemi tamamlıyoruz. Örneğimize bakacak olursak; bizden verilen illerin İSTANBUL’a uzaklıklarına göre YAKIN veya UZAK yazmamız isteniyor. Öyleyse Formülümüz de;

Mantıksal_sınama: kısmındaki ifademiz B2 hücremiz büyükse 500 den

UZAK  değilse

YAKIN olmalıdır.

eger2

Devamı gelecek 🙂