Small Basic-7.Sınıf

Small Basic, Microsoft tarafından geliştirilmiş, ücretsiz bir programdır. Programlamaya yeni başlayanlar için basit,anlaşılır ve eğlenceli bir programlama dilidir. Programlama dili öğrenmeye başlangıç için ideal bir dil olmakla diğer programlama dillerinin alt yapısına uygun ve onları öğrenmek için altyapı oluşturabilecek niteliktedir.

small

https://smallbasic-publicwebsite.azurewebsites.net/sitesi üzerinden program Download butonu ile indirilebilir veya Start butonu ile online olarak kodlamayapılabilir.

Small Basic Kullanımı

Ekran Alıntısı.PNG

Uygulama-1

(Adını sorarak merhaba yazan program)

TextWindow.ForegroundColor=”green” —— >Yazının rengini belirlemek için kullandığımız kod bloğu’dur. Renk kodları ingilizce isimleri ile yazılır.

TextWindow.WriteLine(“Adınızı yazınız :”) —— > Programda gözükmesini istediğimiz ifadeleri yazmak için kullanılan kod bloğu’dur. Parantez içerisinde tırnak işaretleri arasına istenilen ifade yazılır.

ad= TextWindow.Read() —— > Programın dos ekranında girilen metin girişini okumak için kullanılır. ReadNumber() kodunu kullanırsak sayı girişlerini okuyabiliriz. ReadNumber() yazılırsa metin girişine izin verilmez. “ad”  giriş yapılan değerin hafıza da tutulması için kullanılan bir değişkendir. Türkçe karakter kullanmamak şartıyla farklı isimlendirmeler yapılabilir. isim,x, yazi, not gibi..

TextWindow.WriteLine(“Merhaba ” + ad) —— > + ekrana yazdırılacak ifade ile değişkenin bir arada kullanabilmek için kullanılan karakterdir. + ifadesi olmadan yazılan kodlarda değişkeni, tırnak içine yazılan metin olarak okumaya çalıştığı için program hata verecektir.

Uygulama-2

(Girilen iki sayının toplamını bulan program)

x= TextWindow.ReadNumber() —— > Programın dos ekranında girilen sayı girişini okumak için kullanılır.  Türkçe karakter kullanmamak şartıyla farklı isimlendirmeler yapılabilir. a ,sayi, yas1, not gibi..

TextWindow.WriteLine(“İki sayının toplamı =”+ (x+y)) —— > + ekrana yazdırılacak ifade ile hesaplama işleminin bir arada kullanabilmek için kullanılan karakterdir. + ifadesi olmadan yazılan kodlarda hesaplama işlemini, metin olarak okumaya çalıştığı için program hata verecektir.

Uygulama-3

(İki kardeşin yaş farkını bulan program)

TextWindow.WriteLine(“Büyük kardeşin yaşını giriniz :”) —— > Programda gözükmesini istediğimiz ifadeleri yazmak için kullanılan kod bloğu’dur. Parantez içerisinde istenilen ifade yazılır.

yas1= TextWindow.ReadNumber() —— > Programın dos ekranında girilen sayı girişini okumak için kullanılır. Read() kodunu kullanırsak metin girişlerini okuyabiliriz. ReadNumber() yazılırsa metin girişine izin verilmez. “x”  giriş yapılan değerin hafıza da tutulması için kullanılan bir değişkendir. Türkçe karakter kullanmamak şartıyla farklı isimlendirmeler yapılabilir. sayi1, x,y  gibi..

TextWindow.WriteLine(“Yaş farkı =”+ (yas1-yas2)) —— > + ekrana yazdırılacak ifade ile hesaplama işleminin bir arada kullanabilmek için kullanılan karakterdir. + ifadesi olmadan yazılan kodlarda hesaplama işlemini, metin olarak okumaya çalıştığı için program hata verecektir.

Uygulama-4

(Girilen sayının karesini gösteren program)

Bir sayının karesi kendisi ile çarpılarak bulunur. Small Basic programında çarpı işareti * simgesi ile belirtilir.

Uygulama-5 

(Hesap Makinesi)

Uygulama 2 ile uygulama 3’ün birleşmiş hali olarak düşünülebilir. 4 işlemi işaretlerine dikkat ederek sırasıyla ekrana yazdırıyoruz. 

IF-ELSE Kavramı

Uygulama-6

(Girilen iki sayının hangisinin büyük olduğunu ve eğer iki sayı aynı girilmiş ise iki sayı birbirine eşit olduğunu gösteren program.)

Bu programda kullanıcının girdiği iki sayının hangisinin büyük olduğunu göstermesi için kullanıcıdan 2 sayı girilmesi isteniyor. Sayıya göre işlem yapılacağı için 3 koşul söz konusudur.

1)Birinci sayının ikinci sayıdan büyük olması

2)İkinci sayının birinci sayıdan büyük olması

3)İki sayının birbirine eşit olması durumlarıdır.

Bu sebeple ilk olarak IF sayi1>sayi2 then koşulunu yazıyoruz. Ardında bu şarta uymadığında ekrana yazmasını istediğimiz ikinci koşulu ElseIf ifadesi ile belirtiyoruz. Son olarak iki şartta sağlanmadığında ekrana yazılacak olan durumu else(bunlardan hiçbiri değilse) şartı ile sağlıyoruz. Burada Else yerine ElseIf sayi1=sayi2 then koşulu da yazılabilirdi.

NOT: Sıralama farklı şekillerde yapılabilir. Örneğin ilk şartta If sayi1=sayi2 then ifadesi de yazılabilirdi.